zaterdag 2 december
1°C
0 km

1 op 3 Meetjeslandse restaurants kampt met personeelstekort

Bijna één op de drie restaurants in het Meetjesland vindt geen personeel. Het aantal openstaande vacatures raakt maar niet ingevuld. Dat komt onder meer door de coronacrisis, maar ook omdat veel mensen een job in de horeca niet meer aantrekkelijk vinden. 

Een tekort aan personeel in de horeca, het is een probleem dat al veel langer speelt. Maar de situatie is nog nooit zo schrijnend geweest als nu, zeker in het Meetjesland. Veel restaurants betalen nu al hogere lonen en geven extralegale voordelen, maar veel haalt het niet uit. 

"Arbeidsomstandigheden zijn niet optimaal"
Bijna 1 op de 3 restaurants in het Meetjesland kampt met een personeelstekort. "Ten eerste zijn er heel veel weggelopen door corona", zegt Tim Joiris van de horecacel UNIZO Oost-Vlaanderen. "Daarnaast zijn de arbeidsomstandigheden niet altijd optimaal. Dat is een andere reden waarom mensen nog weinig zin hebben om hier te komen werken."

Flexi-job
De oplossing? Werken met losse medewerkers in plaats van vaste, denkt Joiris. "De oplossing zou zijn om studenten misschien onbeperkt te laten bijverdienen. Proberen om meer mensen te activeren en systemen van flexi's nog meer uitbreiden, zodanig dat het aantrekkelijk wordt om zo iets bij te verdienen. Vaste mensen vinden wordt bijna ondoenbaar."

"Geduld is er niet meer"
Volgens chef Sten Van Der Blij, zaakvoerder van restaurant La Maryse in Eeklo, is het vooral belangrijk dat de job aantrekkelijker wordt gemaakt. "Zeg niet meer dat het een hard beroep is, het is gewoon een mooi beroep", zegt Van Der Blij. "Eens je de stiel te pakken hebt kan je enorm veel groeien. In de keuken willen mensen dikwijls geen krop sla meer kuisen. Ze willen direct bij de chef aan de stoof staan. Het geduld is er niet meer."