woensdag 17 augustus
25°C
89 km

17.000 nieuwe zonnepanelen aan Gentse Rigakaai

De stad Gent zal tegen 2024 maar liefst 46% van haar stroom uit eigen opgewekte energie halen. Daarvoor heeft het vandaag een samenwerkingsakkoord getekend met de burgercoöperatie Beauvent. In totaal gaan op de daken van de magazijnen van Lemahieu groep in de Gentse haven 17.000 zonnepanelen worden geinstalleerd. Goed voor 7.000 megawattuur aan elektriciteit per jaar, dat is genoeg stroom voor 2.000 gezinnen. 

De stroomafnameovereenkomst, die mee in goede banen werd geleid door het Vlaams Energiebedrijf (VEB), is een pioniersproject in Vlaanderen: voor het eerst koopt een stad zonnestroom aan die geproduceerd wordt op een dak van een private eigenaar. De zonnepanelen worden bovendien deels via burgerparticipatie gefinancierd. Gentenaars krijgen straks voorrang om mee te investeren in de zonnepanelen.

De Stad Gent haalt nu al zo’n 10 procent van haar elektriciteitsverbruik in stadsgebouwen uit zonnepanelen op eigen daken. Dankzij de nieuwe zonnepanelen aan de Rigakaai zal de Stad in één klap in totaal 46 procent van het elektriciteitsverbruik uit lokaal geproduceerde hernieuwbare energie halen. Daarmee wordt de doelstelling van 30 procent tegen 2024 ruimschoots overtroffen.