dinsdag 23 april
10°C
38 km

2022 is Ledeganckjaar in Eeklo

In Eeklo vieren ze dit jaar het Ledeganckjaar. De dichter Karel Lodewijk Ledeganck die in Eeklo werd geboren, stierf 175 jaar geleden. Een verjaardag die ze daar niet willen laten voorbijgaan, er staan tal van activiteiten op stapel. Maar wie was die man, die ze na bijna 2 eeuwen weer vanonder het stof willen halen? 

175 jaar na zijn dood kijkt Ledeganck nog altijd uit over de Markt van Eeklo, vlakbij zijn geboortehuis. Een man van eenvoudige komaf die zich opwerkte tot onderwijsinspecteur, vrederechter en zelfs hoogleraar aan de universiteit van Gent. Geboren tijdens de Franse overheersing mag je hem best wel een pionier van de Vlaamse Beweging noemen. Ledeganck was de eerste die het aandurfde om de provincieraad in het Vlaams toe te spreken. Een behoorlijk waagstuk. Maar zijn echte strijd streed hij met poezie. Zijn bekendste werk, de drie zustersteden, wordt wel eens het poetisch evangelie van de Vlaamse beweging genoemd. Ledeganck was een romanticus, zijn taal doet vandaag best wel bombastisch aan. Maar in Eeklo willen ze er tijdens het Ledeganckjaar toch alles aan doen om zijn poezie in leven te houden. 

Amedé Vertenten, KVVV Eeklo: " Het is misschien een beetje moeilijk, we hebebn in het Ledeganckjaar verschillende activiteiten, er is ook een poezieavond die we brengen hier in eeklo en daar komen die gedichten en liederen allemaal terug aan bod. Is dat nog verteerbaar vandaag, 2022?  Als dat een beetje aangepast is en niet te lang duurt, zullen de mensen er zeker van genieten."

Ledeganck stierf in Gent in 1847, nog geen 42 jaar oud. Hij ligt begraven op Campo Santo in Gent waar ook een belangrijke universiteitsstraat zijn naam draagt. Toch is het vooral zijn geboortestad Eeklo die graag met de man uitpakt.