In 2025 is Verapazbrug afgewerkt

Aan Dok Noord in Gent is al een tijdje hinder door de plaatsing van de nieuwe Verapazbrug. De nieuwe brug zal de Afrikalaan verbinden met Dok Noord. Ze moet de verkeerstroom in het noorden van de stad verbeteren en de R40 vlotter bereikbaar maken. Wij kregen vandaag een stand van zaken op de bouwwerf;

De Verapazbrug moet een link leggen tussen de Muidelaan en de Afrikalaan. Zo zal de ring van Gent dus een stukje verlegd worden. Deeze ingreep zal voor minder verkeer zorgen in de wijken Muide, Meulestede en Dampoort. Ook de R40 zal vlotter bereikbaar zijn. 

Jef Schoenmaekers, woordvoerder Agentschap Wegen en Verkeer: "We zijn nu eigen volop bezig met de funderingen van de brug zelf, van de brugoverspanning. Dus we zijn nu bezig met het plaatsen van de funderingszolen, dat zijn er vier. Dat is in het water dat die liggen en die plaatsen we nu stap voor stap. Daarbij moeten we grote bouwkuipen maken waar we het water uitpompen om dan een betonnen funderingszool te maken waarop de peilers komen te staan waar de brug op zal rusten". 

De Verapazbrug bestaat eigenlijk uit twee bruggen met elk twee rijstroken in beide richtingen. Een brug gaat richting Voormuide, de andere richting de Afrikalaan. Eens de funderingen klaar zijn, kan de echte plaatsing beginnen. En ook dat is nog een hele klus. Het is niet zo dat je, zoals bij de vernieuwde Meulestedebrug, de onderdelen op voorhand in elkaar kan steken. 

Jef Schoenmaekers, woordvoerder Agentschap Wegen en Verkeer: "Het is niet zo dat we geprefabriceerde liggers hebben zoals dat heet. Dan kom je met grote balken aanrijden die je dan hier op die peilers legt. Nee, wij zullen dat hier bouwen omwille van de grote omvang van die brug, of twee bruggen zijn het bovendien. En dat zullen we doen op een hoger niveau dan de brug eingelijk komt te liggen omdat er ondertussen wel vaarverkeer moet mogelijk zijn. Dus daarna als alles ter plaatse gestord is zullen we die brug ook intergraal moeten laten zakken op de peilers. Dus dat zijn wel redelijk compexe operaties".