donderdag 15 april
9°C
37 km

33 Gentenaars wachten op ligplaats voor woonboot

In Gent staan momenteel 33 mensen op de wachtlijst voor een woonboot. De zoektocht naar een betaalbare woning is vaak moeilijk, waardoor mensen op zoek naar alternatieve woonvormen.

Een huis of appartement huren of kopen in Gent is duur en de zoektocht is vaak lang. Daarom gaan veel mensen op zoek naar andere manieren van wonen. Een woonboot is voor sommigen de ideale oplossing. Zeker in een stad als Gent, met heel veel waterlopen.

33 van 88 wachtenden

Dat woonboten alsmaar populairder worden, blijkt ook uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo (CD&V) opvroeg bij minister Lydia Peeters (Open Vld). Alle ligplaatsen in Gent zijn ingenomen, 33 kandidaten staan momenteel op een wachtlijst. Dat is 38% van alle wachtenden in Vlaanderen (88).

14 nieuwe plaatsen

Minister Peeters laat weten dat er deze legislatuur 14 nieuwe aanlegplaatsen bijkomen, maar dan voornamelijk in de regio rond Aalst en in West-Vlaanderen. "Het aantal ligplaatsen zal met 7% toenemen deze legislatuur" zegt De Roo, "maar ik dring bij de minister aan om op zoek te gaan naar méér locaties. De wachtlijsten tonen aan dat de vraag hoog is.” 

"Zullen zelf voorstel doen"

Ook de vzw Woonschepencollege, de overkoepelende organisatie van woonbooteigenaars, hoopt dat er meer ligplaatsen bijkomen. De vzw bracht zelf al in kaart waar er plaatsen kunnen bijkomen. Ze willen hun voorstel voorleggen aan de minister en de Vlaamse Waterweg.