dinsdag 28 november
3°C
34 km

400 man op straat tegen zinloos geweld in Zelzate

In Zelzate is gisteravond een protestmars gehouden tegen zinloos geweld. Aanleiding waren de filmpjes die onlangs op de sociale media verschenen over minderjarigen die leeftijdsgenoten pesten en slaan. Organisator, en oud-burgemeester, Frank Bruggeman organiseerde de mars op vraag van de bevolking.  Enkele slachtoffers en hun ouders liepen ook mee rond de markt. 

De slachtoffers van het zinloos geweld stappen samen met hun ouders voorop in de protestmars. Die gaat langs  de plaatsen waar het geweld zich heeft voorgedaan.  De jongeren zijn nog steeds onder de indruk van wat hen is overkomen, zegt de mama van één van de slachtoffers.

Angelique Van Hecke – mama slachtoffer: "Het zinloos geweld moet stoppen, een kind moet en kind blijven. Die moeten kunnen ravotten en niet bang zijn om te spelen op straat. Zoals we vroeger ook deden, spelen op straat, fietsen, noem maar op. Niet bang zijn als er een groepje is en vlug naar huis. Neen dat hoort niet".

Volgens organisator Frank Bruggeman is deze mars er gekomen op vraag van de Zelzatenaren zelf. Een politieke kleur of boodschap wou hij niet aan deze koppelen. Dat hier een delegatie van Vlaams Belang aanwezig is, daar heeft Bruggeman geen problemen mee.  Hij wil vooral dat de amokmakers worden aangepakt en dat hun ouders verantwoording moeten afleggen. 

Frank Bruggeman - organisator protestmars: "Ja, ik leg de schuld ook bij de ouders en zeker bij de jongeren. Ik heb ook een zoon en andere mensen hebben ook hun zoon moeten opvoeden. En ook de waarden en normen van de realiteit van het leven leren kennen. Een keer dat je die normen kent moet je die respecteren.  En alle wetten moeten gerespecteerd worden door iedereen, zowel door mij als door andere mensen".