dinsdag 5 maart
10°C
112 km

80 jaar geleden stierf Sylvain Van De Velde uit Sint-Maria-Latem voor het vuurpeloton

In de Zwalmse deelgemeente Nederzwalm is zondagmorgen een herdenkingswake gehouden voor Sylvain Van De Velde. Deze week is het 80 jaar geleden dat Sylvain Van De Velde uit Sint-Maria-Latem geëxecuteerd werd door de Duitse bezetter. Hij werd op 31 maart 1942 gefusilleerd door een vuurpeloton in de gevangenis van Sint-Gillis. 

 

 

Op 5 augustus 1941 stortte een Engelse bommenwerper neer in Zegelsem-Brakel.

De bemanningsleden konden tijdig het vliegtuig verlaten met hun parachute. Twee van hen landden met hun valscherm in Zingem. De ene werd opgevangen bij een familie, de andere kwam via omwegen bij Sylvain Van De Velde in Sint-Maria-Latem terecht. Van De Velde sprak goed Engels, wat op het platteland een zeldzaamheid was in die tijd. Hij was bereid om de Engelsman in zijn woning te laten onderduiken, om hem dan via verzetsmensen terug over het Kanaal te smokkelen. Maar Sylvain Van De Velde werd verraden en op 23 augustus ’41 werd hij aangehouden en naar de gevangenis van Sint-Gillis in Brussel gebracht, waar hij een half jaar verbleef.

Foto: Briefje van SVDV 27 maart 1942 aan de aalmoezenier van de gevangenis van Sint-Gillis waarin hij vraagt om op Pasen de communie te mogen ontvangen. Het zou nooit zover komen, op zondag 31 maart werd hij gefusilleerd. Pasen viel pas een week later. 

Op 31 maart ’42 stierf Sylvain Van De Velde voor het vuurpeloton. Op de gevel van het huis waar hij woonde in Sint-Maria-Latem werd een gedenksteen aangebracht, de straat draagt sindsdien ook zijn naam.