88 grafstenen uit WOI gerestaureerd in Gent

Wie recent op de Westerbegraafplaats was in Gent zal het wellicht gezien hebben. 88 grafstenen op de Gent City Cemetry zijn opgekuist en netjes gelijk gezet. Een werkje van de Commonwealth War Graves Commission in samenwerking met de groendienst van de stad.

De graven van de slachtoffers uit WOI waren in de loop der jaren verzakt. Daardoor waren enkele boodschappen op de stenen niet meer te lezen. De Commonwealth War Graves Commission, een vereniging die wereldwijd de zorg voor de grafstenen op zich neemt, voerde tijdens de maand maart een grote restauratie uit om de grafstenen volgens de CWGC-standaard terug te plaatsen. Dat is 81,3 centimeter boven de grond met een plantenborder van 40 tot 45 centimeter breed.

Met de nodige precisie

Het restaureren van deze witte Portlandstenen moet gebeuren met de nodige precisie. De 88 gerestaureerde graven werden met betonslijpschijven en breekhamers één voor één weggenomen. Elke steen weegt ongeveer 70kg. Daarna gingen prefab betonbalken in de grond om de oude fundering te vervangen. Tot slot kwamen de stenen terug op hun originele plaats en werden de bloemperken aangepakt.

Themawandeling

De stad Gent is blij met de gerestaureerde graven op de Westerbegraafplaats. Voor Gent is het belangrijk dat de herinnering aan WOI in ere wordt gehouden. Wie meer wil weten over de begraafplaats van WOI kan via de website van de stad Gent een boekje downloaden met een themawandeling.