maandag 8 augustus
26°C
28 km

Aalter gaat Pietendriesmolen restaureren

De gemeente Aalter gaat de Pietendriesmolen in Knesselare grondig aanpakken. Het gemeentebestuur krijgt daarvoor een Vlaamse erfgoedpremie van 150.000 euro. De totale renovatie zal 364.000 euro kosten. 

Sinds 2016 gaat het niet zo goed met de Pietendriesmolen. Een zware storm zorgde toen voor flink wat schade aan de molen waardoor hij buiten gebruik is. De Pietendriesmolen is de oudste nog bestaande staakmolen van de provincie. De oudste vermelding van een molen op deze plaats dateert van 1563. Nadat hij door een zware wind was omgewaaid werd de molen in 1804 heropgebouwd. De molen is intussen een beschermd monument. 

Grondige restauratie noodzakelijk 

De molen werd de voorbije jaren al dikwijls opgelapt, maar nu is het tijd voor een grote renovatie. Het is de bedoeling dat de molen weer zal kunnen malen. Daarom wordt de technische installatie aangepakt . Verder zullen ook de trap, het raamwerk en de deuren van de molen worden opgelapt. Aalter hoopt tegen eind 2021 een molenbouwer te kunnen aanstellen die de werken zal uitvoeren. Intussen houden de gemeenten, het provinciaal molencentrum Mola en molenaar Maarten Ostyn een oogje in het zeil.

Op zoek naar verhalen

In afwachting van de restauratie maakt Aalter van de Pietendriesmolen een erfgoedproject. De gemeente gaat op zoek naar verhalen en foto's van de molen. Die zullen voor een groot stuk van de kleinzoon van de laatste molenaar, Henri Taets, komen. Hij woont naast de molen en heeft  een schat aan informatie. Maar de gemeente roept ook haar eigen inwoners op om hun materiaal door te sturen. Dat kan via cultuur.toerisme@aalter.be of telefonisch via 09 374 36 54