Actie voor het behoud van abortusrecht

Het is ook internationale dag tegen geweld op vrouwen. Drie socialistische organisaties, waaronder Vooruit, hebben daarom actie gevoerd aan Campus UFo van de Gentse universiteit. Ze vragen aandacht en solidariteit voor alle vrouwen die geen toegang hebben tot veilige zwangerschapsonderbreking. "Extreemrechtse groepen tasten vrouwenrechten aan", zeggen ze. Daar willen ze zich blijven tegen verzetten. 

Aan Campus UFo willen Vooruit, FOS en ZIJkant studenten bewust maken van de problematiek. Volgens de actievoerders komen in landen waar extreemrechts aan de macht is, vrouwenrechten onder druk te staan. Het zelfbeschikkingsrecht van vrouwen is er in gevaar.

Freya Van den Bossche - Vooruit: "Vandaag voeren wij actie omdat we het recht op abortus heel erg onder de aandacht willen brengen. We zien dat overal ter wereld, zelfs in Europa, dat recht onder druk staat. Dat in Polen vrouwen sterven omdat ze geen abortus mogen laten uitvoeren. Dat in Italie de nieuwe premier zelf ook pleit voor een inperking van dat recht.
Jaarlijks zouden tienduizenden vrouwen sterven door een onveilige zwangerschapsonderbreking".

In Belgie is abortus een verworven recht, en daar blijven deze verenigingen zich voor inzetten.