zondag 5 februari
8°C
0 km

Actievoerders bekladden SUV's in Gent

In Gent zijn afgelopen nacht verschillende SUV’s besmeurd met nepbloed en beplakt met stickers. De politie heeft al tal van aangiftes gekregen van eigenaars die hun auto vanmorgen beklad aantroffen.

Het gaat om een actie van het zogenaamde ‘kunst-activistisch collectief TOON’ en Anti-SUV Belgium. Ze klagen het groeiend aantal elitewagens en asobakken in de stad aan. De actievoerders komen op tegen wat ze de ‘privatisering van de veiligheid op de weg’ noemen.

‘Zij die het hoger kostenplaatje van een SUV kunnen betalen (zowel in aankoopprijs als in verbruik) wanen zich veilig in hun pantserwagen terwijl de publieke veiligheid erop achteruit gaat. Zwakke weggebruikers hebben twee tot vier keer zoveel kans om te sterven bij een aanrijding met een SUV dan bij een aanrijding met een kleiner model’, zeggen de actievoerders in een persbericht.

 

FOTO: Walter van Hove en Dirk Morael poetsen hun besmeurde SUV in de Burgstraat

Bovendien zorgt de toename van de SUV’s ook voor veel meer CO2-uitstoot, zegt de actiegroep, die ervoor pleit om grote auto’s zwaarder te belasten.    

Maar ook gemeentes kunnen helpen, zegt de actiegroep, door met een slim parkeerbeleid en met de hulp van LEZ-camera’s de SUV’s uit het centrum te houden. ‘Waarom gebruiken we de slimme camera’s van deze zones niet om onze kinderen te beschermen tegen SUV’s, pick-ups en jeeps? In tegenstelling tot de LEZ zou deze maatregel wel sociaal zijn. In plaats van de oude autootjes van minder gegoede mensen te weren, worden de vermogende veelverbruikers gedwongen hun steentje bij te dragen. Uiteraard kunnen er, net zoals in de huidige LEZ’s, uitzonderingen gemaakt worden voor mensen die weldegelijk een zwaardere auto nodig hebben. Werkmannen bijvoorbeeld, of safarigidsen.’

Zowel het (biologisch afbreekbaar) bloed als de stickers met uitleg zijn makkelijk verwijderbaar, zeggen de actievoerders in hun persbericht nog.

‘Er werd geen schade aan de auto’s toegebracht. Nog niet.’