dinsdag 26 september
23°C
4 km

Alternatieve plannen voor het Gravensteen bij de minister

De actiegroepen SOS Gravensteen en Wijs Gravensteen hebben hun alternatief voorstel klaar om de plannen van het Gentse stadsbestuur om de burcht uit te breiden met een pavilioen aan de Geldmunt tegen te houden.  

Volgens Wouter Houtekamer van SOS Gravensteen zorgt het nieuwe voorstel voor een verdrievoudiging van de toegankelijkheid zonder de integriteit van het bouwwerk aan te tasten. Er hoeft geen aparte ingang te komen voor mensen met een beperking. Enkele kleine aanpassingen aan de huidige ingang moeten volstaan om de burcht ook voor minder mobiele mensen toegankelijk te maken. Er komt ook een lift, maar de liftkoker zal niet zichtbaar zijn zoals in de plannen van de stad wel het geval is.

Plannen bij de minister

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele heeft de actiegroepen vanmiddag op zijn kabinet ontvangen. Hij is onder de indruk van het werk van de actiegroepen..Het raakt duidelijk de ziel van de Gentenaars: Matthias Diependaele (N-VA) : "Vandaag stel ik vast dat er meerdere plannen zijn. Dit toont aan dat onroerend erfgoed beroert. Zoals afgesproken zal ik de voorstellen nu aan het Agentschap Onroerend Erfgoed en INTER bezorgen. Deze instanties zullen de plannen onder de loep nemen en de impact ervan beoordelen. Binnen twee weken zitten we opnieuw rond de tafel om de bevindingen te bespreken. Op dat moment hernemen we de gesprekken met alle betrokkenen, waaronder de Stad Gent.”