Arteveldehogeschool Gent start het nieuwe academiejaar

Voor heel wat studenten is vandaag het nieuwe academiejaar gestart. Wij gingen langs bij de kersverse studenten van de lerarenopleiding lager onderwijs aan de Arteveldehogeschool in Gent. Zij zijn hun studententijd niet gestart met lessen, maar wel een escape game doorheen de Gentse binnenstad.

Na een introductie trekken 150 eerstejaarsstudenten van de Arteveldehogeschool de Gentse binnenstad in. Ze hebben gekozen voor de lerarenopleiding lager onderwijs. Maar die start niet meteen met lessen. In een escape game maken ze kennis met de vakken die ze zullen krijgen, en met de Gentse studentenstad.Maar niet iedereen heeft zo veel geluk. Een groepje studenten dat het verkorte traject volgt, is wel meteen achter de schoolbanken gekropen. Deze zogenaamde zij-instromers hebben al een diploma, en meestal ook werkervaring. Op twee jaar tijd worden ze geschoold tot leraar. Het is een stevig programma, maar deze studenten weten, nog meer dan andere, waarvoor ze het doen. 

Laura Bogaert - student Educatieve Bachelor Lager Onderwijs: ""Ik zoek eigenlijk een job met meer voldoening, en waar ik ook echt een evolutie in kan zien, waar ik het gevoel heb dat ik een verschil kan maken. Terwijl ik dat in mijn vorige job toch minder had. Ik heb er echt superveel zin in. Volgende week de eerste dag naar de werkplekschool. Ik kijk er al naar uit."

Ondanks het vele enthousiasme wordt de start toch ook wat overschaduwd door de recente kritiek op de lerarenopleidingen. Er zou onder meer te weinig ruimte zijn voor praktijkervaring, waardoor afgestudeerde leraren niet klaar zouden zijn om voor de klas te gaan staan. Maar de opleiding verdedigt zich.

Sofie Michels - hoofd Educatieve Bachelor Lager Onderwijs: "Wij als lerarenopleiding zijn er echt van overtuigd dat de studenten die hier afstuderen echt wel met beide voeten stevig voor de klaspraktijk staan. Net omdat wij kiezen voor echt veel praktijkervaring in onze opleiding. Om een voorbeeld te geven: de 150 startenden van vandaag gaan eind oktober al voor de klas staan, twee dagen om de twee weken."