AWV en stad Eeklo informeren over de Ring R43

De werken aan de nieuwe Ring rond Eeklo zullen volgend jaar van start gaan. Da`s gisteren meegedeeld op een infosessie in het Cultuurcentrum De Herbakker in Eeklo. Volgend jaar starten de werken aan de eerste fase van de Ring, `t gaat dan over de bouw van een rotonde aan het kruispunt van de  Industrielaan met de Ringlaan. De komende jaren volgen er nog drie belangrijke stappen in de bouw van de Ring rond Eeklo. Maar daar is nog geen startdatum voor bekend.

Over een Ring rond Eeklo wordt al sinds de jaren zestig gepalaverd, maar  het ziet er naar uit dat er binnenkort een schop in de grond gaat. Het stadsbestuur van Eeklo en het Agentschap Wegen en Verkeer, die de werken zullen uitvoeren, hielden gisteren al een eerste infosessie voor de Eeklonaren. De bouw van de Ring rond Eeklo wordt onderverdeeld in vier fases, die verschillende jaren in beslag zullen nemen. Volgend jaar starten de werken aan de eerste fase, de bouw van een rotonde aan het kruispunt van de Industrielaan met de Ringlaan. Die werken zullen wellicht een jaar duren. Van daar uit zal de Ring verderlopen richting Raverschootstraat waar er een nieuwe fietstunnel wordt gebouwd. In totaal krijgt de Ring rond Eeklo er trouwens 4 kilometer nieuw fietspad bij, dat zal gescheiden worden van de rijbaan, zodat fietsers zo min mogelijk in contact kunnen komen met het drukke autoverkeer op de Ring. Het stadsbestuur maakt zich trouwens sterk dat er dankzij de Ring rond Eeklo voor de helft minder auto`s en vrachtwagens door het centrum van Eeklo zullen rijden.

Fase 3 en 4 

In de twee laatste fases zal de Ring doorgetrokken worden vanaf de industriezone Nieuwendorpe richting Tieltsesteenweg. Daarna zal de Ring richting N9 gaan, ongeveer parallel met het provinciaal domein Het Leen. De Ring zal zover mogelijk van het natuurdomein worden gehouden, maar dat betekent dat ie dan wel dichter bij de bestaande bebouwing zal lopen, aan het Leiken, de Zandstraat en de Katoenstraat. Ook met de impact van de Ring op de buurt wordt rekening gehouden, zo zullen er voldoende geluidsschermen geplaatst worden om geluidshinder tegen te gaan. De buurt krijgt ook ten allen tijde inspraak in de plannen. Volgens het stadsbestuur van Eeklo zou de Ring rond Eeklo er tegen het einde van de volgende legislatuur moeten liggen.