AZ Oudenaarde gaat operatiemateriaal recycleren

Het AZ Oudenaarde wil de dagelijkse afvalberg drastisch verkleinen. Daarom gaat het ziekenhuis vanaf nu de blauwe steriele doeken, die in het operatiekwartier gebruikt worden, recycleren. Met hulp van de medewerkers van het dagbestedingscentrum Fonkel-Heuvelheem worden ze versmolten tot plastic korrels, waar dan weer meubels van gemaakt worden.

Blauwe steriele doeken zijn onmisbaar in elk operatiekwartier. Een ziekenhuis heeft er dan ook een pak nodig, wat zorgt voor een grote hoeveelheid restafval aan het einde van de dag. Om die afvalberg te verkleinen, gaat het AZ Oudenaarde de steriele doeken vanaf nu recycleren. 

Meubels, bordjes en speelgoed
Daarvoor werkt het ziekenhuis samen met het dagbestedingscentrum Fonkel-Heuvelheem. De medewerkers van het centrum halen de etiketten van de steriele doeken en plooien ze op. Daarna worden de doeken in balen geperst en op paletten gestapeld. In het recyclagebedrijf worden ze uiteindelijk versmolten tot plastic korrels. Die worden dan weer gebruik om onder andere plastic meubels, bordjes, speelgoed, bloempotten, plooiboxen en gieters van te maken. 

"Duurzaam én een mooie samenwerking"
Volgens het AZ Oudenaarde past het project niet alleen binnen het duurzaamheidsbeleid van het ziekenhuis, maar is het ook opnieuw een mooie samenwerking met het dagbestedingscentrum  van Fonkel-Heuvelheem. “In het verleden startten we al met het inzamelen van kurken voor een recyclageproject met Heuvelheem, fijn dat we dit nu ook kunnen uitbreiden met operatiematerialen”, zegt preventieadviseur van het AZ Oudenaarde, Martine Magherman.