AZ Oudenaarde test je longinhoud op wereld anti tabakdag

Het is vandaag de wereld anti-tabak dag en ook in onze regio waren er verschillende initiatieven. Zo konden alle bezoekers van het AZ in Oudenaarde bij het binnenkomen een CO-meeting van hun longen laten doen en zo de inhoud van die longen te weten komen. Vooral rokers werden aangesproken om de test te doen, in de hoop dat het slechte resultaat hen zou afschrikken en ze overtuigd raken om te stoppen met roken.

Het was vooral de bedoeling om rokers te confronteren met wat roken doet met de conditie van je longen en de inhoud ervan. Voor velen was het echt wel schrikken.

Fleur Van Der Beken – roker: "Heel confronterend, ik ben zelf 30 en nu momenteel staat mijn leeftijd op 60. Dus dat is echt wel confronterend".

31 mei is werelddag zonder tabak, een dag waarop ze binnen de rookstopkliniek van Oudenaarde iedereen nog eens extra willen overtuigen om te stoppen met roken.

Danny Van Laethem - tabakoloog AZ Oudenaarde: "Ik denk dat het belangrijk dat we alle jaren proberen de mensen te sensibiliseren om toch te stoppen met roken. Of toch te gaan nadenken om te stoppen met roken. Want de eerste stap is al belangrijk en dat is nadenken".

Voor de één kan een dag zoals vandaag een doorslaggevend moment zijn om te stoppen met roken. Voor anderen is dat moeilijker omdat roken ook vaak verbonden is met de emotionele toestand.