Bakker Luc vraagt aandacht voor darmkanker

De maand maart is ook de Internationale darmkankermaand. En dat wil bakker Luc uit Nevele bespreekbaar maken met een speciale actie. Hij legt "een lachend kakske" of een "bulles-shit" in zijn toonbank. Dat zijn twee gebakjes die de aandacht vestigen op de ziekte en die je gedurende de maand maart kan verkrijgen in de winkel van bakker Luc. En dat zo'n actie nodig is bewijzen de cijfers, jaarlijks krijgen zo'n 5000 Vlamingen de diagnose van darmkanker. 

Vandaag start de Internationale darmkankermaand. Jaarlijks krijgen heel wat Vlamingen ermee te maken, vooral 50 tot 74 jarigen zijn de grootste risicogroep. Om de maand in de kijker te zetten en de VZW Stop Darmkanker te steunen maakt de bakker boules met chocoladecrème, lachende Tompoezen en lachende kakjes van chocolademouse. 

Luc Welvaert, bakker: "We maken die gebakjes, ze nemen ze mee naar huis, ze bespreken het bij de koffietafel, bij het ontbijt met een Berlijnse bol of wat dan ook van 'ah, mama of oma waarom heb je dat gekocht?' en dan wordt dat bespreekbaar aan tafel. En dat vind ik al, dat die drempel terug verlaagd om het bespreekbaar te maken. Het is belangrijk voor iedereen dat dat gedaan wordt".

Luc is niet de enige die zijn schouders onder de actie zet. Hij werkt samen met huisartsen en apothekers uit de buurt. Zo zijn er deze maand de  zogenoemde 'blauwe apothekers'. Dat zijn apothekers die extra aandacht besteden aan darmkanker. Want vroege preventie is cruciaal. 

David Vergucht, apotheker: "Eigenlijk is bij darmkanker bij uitstek de vroege opsporing de beste behandeling. Dus als er in dat bevolkingsonderzoek bloed aangetoond wordt in de stoelgang en men zoekt verder, dan kan men in het beste geval kanker vermijden, als er een poliep gevonden wordt bijvoorbeeld, kan die verwijderd worden en het wordt geen darmkanker. Als ze dan toch darmkanker zouden vinden wat absoluut niet moet maar wat kan, dan is men er meestal vroeg bij. En een vroeg stadium, een eerste stadium bijvoorbeeld is er tot 90 procent kans op genezing. Dus hoe vroeger je erbij bent, hoe meer je eigenlijk kunt vermijden". 

De actie van bakker Luc duurt nog de hele maand maart. Per verkocht gebakje gaat er 50 cent naar VZW Stop Darmkanker