Barones Lily de Gerlache de Gomery krijgt een gedenkplaat in Mullem

Voor de inwoners van Mullem, de kleinste deelgemeente van Oudenaarde, was het vandaag een bijzondere dag. Vanmorgen werd daar een gedenkplaat onthuld voor barones Lily de Gerlache de Gomery, de laatste burgemeester van Mullem, van 1970 tot 1976. De barones overleed drie jaar geleden, maar ze heeft zich altijd ingezet voor het verenigingsleven in Mullem. En dat zijn ze daar niet vergeten. Speciaal voor de onthulling van de gedenkplaat werd  ook het jaarlijkse Te Deum voor Koningsdag in de kerk van Mullem gehouden.

Het pittoreske kerkje van Mullem zat vanmorgen afgeladen vol voor het jaarlijkse Te Deum naar aanleiding van Koningsdag. Normaal gezien wordt die viering in de Sint-Walburgakerk in Oudenaarde gehouden, maar in Mullem hadden ze vandaag iets te vieren, en dus verhuise het hele gevolg naar de meest pittoreske deelgemeente van Oudenaarde. Op het dorpsplein van Mullem werd vanmorgen een gedenkplaat onthuld voor barones Lily de Gerlache de Gomery, de laatste burgemeester van Mullem en de echtgenote van baron Gaston de Gerlache de Gomery, voormalig poolreiziger en 18 jaar lang burgemeester van Mullem.

Patrick Cnockaert, feestcomite Mullem: "Zij was iemand die heel sociaal was, en dat heeft ze van haar moeder, want haar moeder die op het kasteel woonde die gaf de geschenkjes voor de kleuters in het schooltje van Mullem ook met sinterklaas kwam ze zelf met geschenkjes af en ze kwam zelf met geschenkjes af en dat heeft ze ook aan haar dochter doorgegeven".

De gedenkplaat voor de barones werd aan het voormalig gemeentehuis van Mullem gehangen, vlak naast de gedenkplaat van haar echtgenoot. Die heeft Lily de Gerlache in 2009 nog zelf helpen inhuldigen. De familie de Gerlache de Gomery waren dan ook graag geziene inwoners van Mullen. Ze woonden er in het kasteel, maar de poorten stonden nagenoeg altijd open voor iedereen. ook de barones sprong graag in de bres voor de sociale verenigingen in Mullem. Zo stond ze mee aan de wieg van de bekende Valiezekoers in de gemeente.