Bashir Abdi even terug in het land om boek voor te stellen

'Op de loop', zo heet het boek over het leven van marathonloper Bashir Abdi. Het boek gaat over zijn tocht van Somalië naar België, maar ook over zijn sport. Peter Vervaet, een ex-leerkracht van Bashir, is de auteur van het boek. 

Bashir Abdi stelde zijn boek vanmorgen voor in het Wouter Weylandtstadion in Gentbrugge, de plek waar zijn club KRC Gent traint en de plek waar de Gentenaar zijn eerste stappen in de atletiek zette. Toen had hij er al een bewogen leven opzitten. Op zijn zesde vluchtte hij met zijn familie vanuit Somalië naar België, een tocht die bijna zeven jaar zou duren. 

OKAN-klas
In de OKAN-klas van het VISO kreeg Bashir Nederlandse les van Peter Vervaet. Het is die laatste die zijn levensverhaal neerschreef in 'Op de loop'. Uiteraard komt ook zijn nu al ruime atletiekcarrière aan bod. Zijn zilveren medaille op het EK in Berlijn (op de 10.000 meter), zijn Belgisch record op de marathon en de weg naar de Spelen in Tokio, die eind juli plaatsvinden. 

Voorwoord van Mo Farah
Niemand minder dan Mo Farah, tweevoudig Olympisch kampioen op de 5000 en de 10.000 meter schreef een voorwoord, het nawoord komt van Europees kampioen op de marathon Koen Naert. Bashir Abdi is maar heel even in zijn thuisbasis Gent. Hij heeft er al een lange stage in Ethiopië opzitten en binnenkort is hij alweer weg, in de laatste rechte lijn naar zijn Olympische marathon. Nu zondag loopt hij ook nog een halve marathon in Gent.