woensdag 30 november
9°C
16 km

Ben Weyts sluit slachthuis Ryckaert in Eeklo

Vlaams Dierenminister Ben Weyts heeft vanmiddag slachthuis Ryckaert in Eeklo laten sluiten. Het afgelopen jaar werden verschillende zware overtredingen vastgesteld, zowel door dierenartsen als door inspecteurs van Dierenwelzijn. De exploitatie moet per direct worden stopgezet.

Dieren die hard worden geslagen, het buitensporig gebruik van elektrische prikkelaars en ernstige fouten bij het slachten zelf. Om die redenen heeft minister Weyts beslist om het slachthuis in Eeklo te sluiten. “Wie niet wil horen, moet voelen”, zegt Weyts. “Het slachthuis kreeg meerdere malen de kans om de problemen aan te pakken, maar blijft dezelfde fouten maken.”

Varkens overgoten met heet water
In slachthuis Ryckaert worden runderen, varkens en paarden geslacht. De inspectiedienst stelde al vier keer overtredingen vast. Het begon in december 2020. Toen bleek dat varkens overgoten werden met heet water nog voor ze bedwelmd waren. In maart 2021 volgde een nieuw pv voor het slaan van dieren en het buitensporig gebruik van elektrische prikkelaars. In december 2021 nog meer overtredingen waaronder opnieuw de brute behandeling van dieren. Een nieuw PV eerder deze week – met opnieuw geweld tegen dieren en fouten tijdens de slachtprocedure – was de druppel.

Kansen niet gegrepen
Slachthuis Ryckaert kreeg telkens boetes opgelegd, maar ook verbetermaatregelen. Maar die kansen hebben de uitbaters niet gegrepen, zegt Weyts. “De exploitatie kan pas opnieuw opstarten als de uitbaters de werking structureel veranderen. In Vlaanderen pikken we deze wantoestanden niet meer.”