woensdag 18 mei
26°C
0 km

Beperkte Fiertelommegang in Ronse

't Is de eerste zondag na Pinksteren en dan vindt in Ronse traditioneel de Fiertelommegang plaats.

Elk jaar worden dan de relieken van de Heilige Hermes, de patroonheilige van de stad, rond de stadsgrenzen gedragen. Door corona ziet de Fiertelommegang er voor het tweede jaar op rij wat anders uit. Een beperkte delegatie vertrok vanmorgen met een klein reliek van Sint-Hermes voor een tocht van 32 kilometer.

Vanuit het centrum van de stad vertrekt een delegatie voor de traditionele Fiertelommegang. Het is een jaarlijkse gebeurtenis en één van de belangrijkste evenementen in Ronse. Vorig jaar kon de Fiertelommegang heel beperkt doorgaan, er was dan ook een digitale editie voorzien. Maar dit jaar kunnen ze opnieuw de baan op.

In een normaal jaar brengt de Fiertelommegang duizenden mensen op de been.

De relieken van Sint-Hermes worden dan rond de stad gedragen in een schrijn. Een groot verschil met dit jaar. Op voorhand is gevraagd om niet aan te sluiten bij de ommegang om alles coronaveilig te laten verlopen. De Fiertelommegang is een hele dag op weg. In totaal wandelen ze 32,6 kilometer. Vanavond rond 5 uur keert het reliek van Sint-Hermes terug naar de basiliek. En dan zouden de Ronsenaren, volgens de traditie, beschermd zijn tegen geestesziekten.