vrijdag 7 oktober
17°C
1 km

Bisschop zegent en hijst de vlag van Oekraïne

Bisschop Lode Van Hecke heeft vanmorgen de vlag van Oekraïne gezegend met een gebed om vrede. Daarna werd de vlag naar de top van de Sint-Baafskathedraal gebracht.

De bisschop heeft goede contacten met de Oekraïense geloofsgemeenschap in Gent. Hij mocht er zijn Kerstboodschap uitspreken en heeft sindsien regelmatig contact met hen. Om de mensen in Oekraïne te steunen vroeg de bisschop aan het Dioscesaan Noodfonds om 10.000 euro te storten aan Caritas International. Maar de bisschop wou de Oekraïense gemeenschap ook symbolisch een hart onder de riem steken met het hijsen van de vlag. 

Bisschop Lode: “Niemand kan onverschillig blijven bij het zien van zoveel menselijk leed dat wordt aangericht door zinloos oorlogsgeweld. Wij moeten doen wat we kunnen. Ook een symbolische actie zoals het hijsen van deze vlag op de bisschopskerk, is een teken van onze solidariteit.”

De vlag meet 6 meter op 6 en is na de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen en de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel de derde kathedraal waar de vlag wappert. Met dat signaal willen de bisschoppen hun teken van medeleven duidelijk maken.