Blue Monday: geen plaats voor doemdenken bij Zorg-Saam

Vandaag is het Blue Monday, volgens onderzoekers de meest deprimerende dag van het jaar. Bij Zorg-Saam, een organisatie met 14 ouderenvoorzieningen in onze regio, gaan ze de winterdip op een ludieke manier te lijf, met een origineel receptenboekje. Wij gingen een kijken in woonzorgcentrum Sint-Jozef in Assenede.

Blue Monday, daar doen ze bij Zorg-Saam niet aan mee. Als remedie tegen de winterdip brengt de organisatie van woonzorgcentra een receptenboekje uit, met frisse keukenideetjes om wat vrolijkheid te brengen in deze donkere winterdagen. Op die manier wil de organisatie een positieve sfeer scheppen voor haar bewoners, maar ook vooral voor haar personeel. 

Geert Buyse, directeur WZC Sint-Jozef Assenede : "Dit is waar we binnen Zorg-Saam ook willen op inzetten, met name de zorg voor onze medewerkers, die de dag van vandaag heel broodnodig is. Vandaar dat we op een constructieve manier, en op een verbindende manier vooral, willen proberen suggesties te geven die thuis of hier samen met bewoners kunnen uitgetest worden, geproefd worden, gesmaakt worden. En op die manier een aangename sfeer creëren". 


En dat is nodig, vinden ze bij Zorg-Saam. De woonzorgsector komt vaak in het nieuws als het moeilijk gaat, en de mooie kanten worden te weinig belicht. 

Geert Buyse, directeur WZC Sint-Jozef Assenede: "Als je naar het nieuws kijkt, komt de sector ouderenzorg niet altijd op een mooie manier in beeld, terwijl we weten dat daar zo veel mooie dingen gebeuren. Heel veel mooie initiatieven, maar die bereiken het medialand onvoldoende. Vandaar dat we daar een signaal willen geven, van: kijk mensen, sta alsjeblieft ook open voor de mooie, positieve dingen die gebeuren in de ouderenzorg. Daar willen wij heel graag aan meewerken".