dinsdag 27 september
12°C
75 km

Boeren voeren actie voor meer landbouwgrond (en de rechtszaak rond Huts)

'Beton kunnen we niet eten'. Met die boodschap voerden de boeren vanmorgen actie aan het Hof van Beroep in Gent. Ze kwamen er het landbouwerskoppel steunen dat een zaak startte tegen het OCMW over de zaak rond ondernemer Fernand Huts.

De boeren voeren al enkele maanden actie tegen het verdwijnen van hun landbouwgronden. Vaak moeten hun gronden wijken voor industrie, verstedelijking, wegen, grootschalige industrie enzovoort. De boeren vrezen dan ook dat er binnenkort geen grond meer over is om voedsel op te kweken.

Antwoord van EU-commissie rond zaak Huts

De reden dat ze vanmorgen actie voerden aan het Hof van Beroep in Gent, is omdat het Hof vandaag antwoord krijgt van de EU-commissie op haar vraag in de zaak rond Fernand Huts. Het Gentse OCMW verkocht 450ha landbouwgrond aan de ondernemer. Volgens de boeren kregen zij geen eerlijke kans om zelf de gronden te kopen. Een landbouwerskoppel startte een zaak tegen de verkoop. Daarbij werd aan de EU-commissie gevraagd of er in deze verkoop geen sprake is van staatssteun. Als het advies van de EU binnen is, kunnen de pleidooien beginnen.