Bomenkap aan jachthaven Oudenaarde kan doorgaan, oppositiepartij Groen is boos

De bomen aan de jachthaven in Oudenaarde mogen dan toch gekapt worden. Oppositiepartij Groen reageert bijzonder teleurgesteld en boos. “Dit is een slag in het gezicht voor al die honderden mensen die protest aantekenden”, zegt gemeenteraadslid Steven Bettens (Groen)

De stad Oudenaarde en de Vlaamse Waterweg willen de bomen aan de jachthaven kappen omdat de aanlegsteiger vernieuwd wordt. Daarbij is ook een oeverversteviging gepland en dus moeten de huidige bomen weg. Er komen wel nieuwe in de plaats. Maar dat zorgt voor protest bij buurtbewoners en de oppositiepartijen. “In oktober overhandigden we, samen met een bezwaarschrift, nog twee petities met samen meer dan 1000 handtekeningen. Een duidelijk signaal dat heel veel mensen dit uitzonderlijke stadsgezicht willen behouden en zich verzetten tegen een kaalkap”, zegt Steven Bettens (Groen)

Beroep aantekenen

“In februari kwam er nog hoopvol nieuws,’ licht raadslid Elisabeth Meuleman (Groen) toe. ‘De vergunning werd toen stilzwijgend geweigerd omdat er binnen de wettelijke termijn geen beslissing kon worden genomen. Wat we toen echter al een beetje vreesden gebeurde: er werd een nieuwe vergunningsaanvraag ingediend. Zonder openbaar onderzoek en dus zonder rekening te houden met de tientallen bezwaren van buurtbewoners werd die nieuwe aanvraag goedgekeurd en de vergunning afgeleverd.”

Groen is alvast niet van plan om het hierbij te laten. “Gelukkig zijn nog niet alle procedures uitgeput. Heel binnenkort zal de gekende gele affiche rond de jachthaven uithangen. Vanaf dat moment hebben belanghebbenden 45 dagen de tijd om beroep aan te tekenen bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. We maken ons sterk dat dit zal gebeuren.”