Brandweer Zone Centrum oefent in woonblok

De brandweer Zone Centrum mocht vandaag brandoefeningen houden in woontoren Jupiter in Gent. Het gebouw telt 16 verdiepingen en wordt later dit jaar afgebroken. Het is dus een ideale locatie om zo realistisch mogelijk te oefenen.  Dat is ook nodig, zegt de brandweer,  want binnen de zone zijn er meer dan 50 hoogbouwen. De brandweer kan tot eind april oefenen in de woontoren.

Het is van 2012 geleden, toen kreeg Brandweerzone Centrum nog eens de kans om realistische brandoefeningen te houden in een woontoren. Toen werd er enkele weken geoefend in de torens aan het Rabot. Iets meer dan 10 jaar later kan het terug, deze keer is het woonblok Jupiter aan de Kikvorsstraat die dienst doet als oefenlocatie. Waarheidsgetrouw oefenen is en blijft noodzakelijk.

Brecht Vandeburie, Brandweer Zone Centrum: "Ondertussen is de procedure van branden in hoge gebouwen iets bijgesteld geweest. Een update gekregen federaal waarmee we in de brandweerzone centrum met aan de slag zijn gegaan. Dat proberen we hier op die unieke locatie heel realistisch te int plenteren in onze trainingsmogelijkheden"

Een brand in een hoogbouw is totaal iets anders dan een klassieke woningbrand. Binnen het werkingsgebied van brandweerzone Centrum zijn er meer dan 50 hoge gebouwen en daarom zijn deze oefeningen meer dan nodig.

Brecht Vandeburie, Brandweer Zone Centrum: "Hier komen we toe bij een brand in een hoogbouw. We weten automatisch op dergelijk adres dat er heel wat meer bewoners aanwezig zijn. We kunnen spreken van 150 , 200 bewoners die aanwezig zijn, som zelf meer. We krijgen ook de uitdaging in de hoogte dat vergt om tot bij de brand te komen. Het vergt ook extra fysieke inspanningen van onze manschappen, dat mogen we zeker niet vergeten. Want, eenmaal op het brandverdiep, moet de, inzet worden uitgevoerd op de brand. Dus heel wat uitdagingen zijn er toch wel op te nemen binnen de afhandeling van dergelijk incident"