dinsdag 5 maart
10°C
82 km

Brouwerij Huyghe krijgt gelijk bij de rechter

Het productieproces bij brouwerij Huyghe in Melle komt dan toch niet in de problemen door een gebrek aan CO2. De Nederlandse leverancier van CO2 aan de brouwerij moet z'n contract blijven nakomen.

Dat heeft de Gentse ondernemingsrechtbank beslist nadat brouwerij Huyghe een proces had aangespannen tegen de hoge woekerprijzen van de Nederlandse leverancier. De uitspraak in het voordeel van de brouwerij in Melle kan een precedent zijn voor veel andere bedrijven die afhankelijk zijn van de levering van CO2.

Woekerprijzen
Twee weken geleden dreigde de brouwerij nog haar productieproces te moeten stilleggen omdat er een groot tekort was aan CO2. Door de hoge gasprijzen was de aanvoer van CO2 of koolzuurgas in Europa drastisch gedaald. De Nederlandse leverancier van CO2 verlaagde haar productie daarom tot 1/3 en wou bij brouwerij Huyghe in Melle alleen nog maar leveren tegen woekerprijzen. 

Precedent
De brouwerij won het proces in eerste aanleg en kreeg nu ook in beroep gelijk van de rechter. Die oordeelde dat een leverancier niet zomaar overmacht kan inroepen als de internationale prijzen stijgen, en een prijsstijging kan ten minste 30 dagen vooraf meegedeeld en afgesproken worden. De uitspraak van de rechter kan een precedent zijn vooral alle andere bedrijven die CO2 of koolzuurgas nodig hebben voor hun productieproces.

Nieuwe leverancier voor 2023
Koolzuurgas of CO2 is een noodzakelijk goed in het brouwproces. Het gas dient grotendeels om de vaten en flessen luchtledig te maken, en CO2 zorgt ook voor de bubbels en een mooie schuimkraag van het bier. Het contract met Nippon Gases loopt eind dit jaar af, maar Brouwerij Huyghe heeft inmiddels al een andere leverancier van CO2 gevonden, maar het zoekt ook naar alternatieven.