Buurt Korte Moeie-Ijzerstraat in Eeklo wil af van de geveltuintjes

In Eeklo is er commotie ontstaan over de aanleg van geveltuintjes door de stad. In een aantal straten, waaronder de Korte Moeie en de Ijzerstraat, zijn er momenteel grote rioleringswerken aan de gang. Bij de heraanleg van de straten heeft Eeklo een groot aantal tegels op het voetpad weggelaten voor de aanplanting van bloemen en planten. Maar die plantvakken liggen pal tegen de gevels van de huizen en da's niet zo praktisch, vinden veel buurtbewoners. Ze zijn dan ook een petitie gestart tegen de geveltuintjes.

In de Korte Moeie in Eeklo liggen ze er al, de felbesproken plantvakken die door de stad bij de heraanleg van de straat werden voorzien. Aan elke gevel van de straat zijn een groot aantal tegels van het voetpad weggelaten, en in de plaats ligt er plantaarde waarin er straks fleurige bloemen zullen worden geplant. De stad Eeklo wil met deze zogenaamde geveltuintjes het grijze imago van de stad wegwerken, maar 't is anderzijds ook veel beter voor het klimaat en de biodiversiteit. Maar, de buurtbewoners pikken de geveltuintjes niet. Ze zijn hen naar verluidt opgedrongen door het Eeklose stadsbestuur en bovendien zijn de plantvakken ook erg onpraktisch.

Pascale Ramont, buurtbwoonster: "Wij hadden gezien in de Korte Moeie dat er daar perkjes gingen komen en bij ons ging dat dus ook komen, Maar we gaan daar niet mee akkoord omdat dat moeilijk is om onze ramen te kuisen, het onderhoud van de gevel, om onze fietsen te plaatsen, die gaan geen plaats meer hebben en daarmee hebben wij een petitie gestart.

Burgemeester Luc Vandevelde begrijpt de bezorgdheid van de buurtbewoners omtrent de aanleg van de geveltuintjes. Maar volgens hem is het stedenbouwkundig niet mogelijk om de plantvakken dichter bij de straatkant te plaatsen.

Luc Vandevelde (SMS), burgemeester Eeklo: "We hebben met het college toch het goede alternatieve voorstel gedaan over betreedbare planten, Dus planten die kunnen verdragen dat je daar eens over stapt, dus bijvoorbeeld in het kader van het poetsen van de ramen. De werken zijn ook in uitvoering en de mensen kunenn ook kiezen tussen verschillende keuzes, tientallen betreedbare planten, en we engageren ons ook vanuit de groendienst om die plantvakken goed te onderhouden".