zondag 25 september
16°C
2 km

Buurt verzet zich tegen komst appartementen aan Overmeersbos

Bewoners in de buurt rond het Gentse Sint-Pietersstation, verzetten zich tegen de plannen voor het Overmeersbos. Een projectontwikkelaar wil op de plaats van het stukje natuur een appartementencomplex neerpoten.

Het Overmeersbos ligt tussen het Gentse Sint-Pietersstation en de drukke R4. Per toeval stootten enkele buurtbewoners op een bord met daarop de aanvraag voor een omgevingsvergunning. Een projectontwikkelaar wil er op de plek van het bosje een aantal appartementsblokken neerpoten.

Bezwaarschrift
Maar dat ziet de buurt niet zitten. Meer dan 100 buren en ook een aantal milieuorganisaties hebben al een bezwaarschrift ondertekend tegen de plannen. "Dit waardevol natuurgebied grenst aan een waardevol natuurpark Overmeers", zegt buurtbewoner Wim Van de Voorde. "Er wonen hier marters, vossen, eekhoorns en er zijn hier al ijsvogels gespot. Wij willen dat dit stukje natuur op een boogscheut van Gent Sint-Pieters beschermd wordt."

Overstromingsgebied
​De plannen om op de plek van het Overmeersbos nieuwe appartementen te bouwen, zijn volgens de buurt bovendien compleet onbezonnen. Volgens hen is deze plek overstromingsgebied. "Blijkbaar hebben projectontwikkelaars en de stad geen lessen getrokken uit de waterbom die er vorig jaar op Limburg en Wallonië is gevallen", vervolgt Van de Voorde. "Uit een studie blijkt dat als er zo'n waterbom op Gent zou vallen, dat dat desastreus zou kunnen zijn voor de stad. We hebben zulke gebieden echt wel nodig om al dat overtollige regenwater op te vangen."

Vervuilde grond
De buurtbewoners van het Overmeersbos hopen dan ook dat de stad Gent een halt toeroept aan het grootschalige betonproject. En de buurt vraagt tegelijk ook een verklaring voor een bodemonderzoek dat hier vijf jaar geleden is uitgevoerd. Daaruit blijkt dat er een historische vervuiling is van de grond, door vroegere industriële activiteit.