dinsdag 26 september
23°C
5 km

Cameraman Stijn uit Machelen-aan-de-Leie terug uit Oekraïne

Stijn De Smet, een 35-jarige cameraman uit Machelen-aan-de-Leie is terug thuis na een trip door Oekraïne. Hij bracht er, samen met zijn collega journalist Robin Ramaekers, verslag uit van de situatie terplaatse. Nu is hij even thuis, maar de kans dat hij nog eens terug gaat bestaat. 

Stijn vertrok in januari naar Oekraïne. Hij draaide verschillende reportages om de gespannen toestand tussen het land en Rusland te duiden voor de Vlaamse televisiekijker. Na een korte tussenstop thuis vertrok hij weer naar Oekraïne. De tweede keer draaiden Stijn en zijn journalist reportages aan de frontlinie. Want de relatie aan de grenzen was toen al te snijden. Stijn kwam een tweede keer naar huis en vertrok kort daarna opnieuw. Toen was de oorlog al begonnen en hoorde Stijn veral explosies en moesten ze zelf slapen in een schuilkelder. Bang voor zijn leven was Stijn niet, alleen het onbekende, het niet weten wat er boven je hoofd hangt, is zwaar. 

Stijn De Smet, cameraman : " Schrik voor mijn leven heb ik niet echt gehad, maar wel het gevoel: gaan we hier nog uitgeraken. Zeker omdat donderdagavond, toen de bombardementen gestart waren en de oorlog gestart. De Russen waren in en rond Kiev aan het bombarderen en ze hadden ook al de luchthaven ingenomen. In het hotel waar de pers zat, voelde je wel een twijfel van wat gaat er gebeuren en wat gaat er komen. Er was geen exitstrategie, dus we dachten echt van hoe geraken we hier nog weg. Je moet ook rekenen dat we geen eten hadden, ik was al drie dagen wakker, dat werkt ook allemaal op uw gemoed. Dus je hebt wel het gevoel: komt dit nog goed? Maar we zijn altijd blijven doorgaan, zelfs 's nachts als we in de schuilkelder zaten".