woensdag 27 september
24°C
122 km

Cinema Astrid wordt weer (even) een echte cinema

Op Open Monumentendag zondag 11 september zwaait cinema Astrid nog eens de deuren open. “Een stukje onroerend erfgoed dat bij heel wat mensen mooie herinneringen zal oproepen”, klinkt het in Eeklo.

‘Den Astrid’ was in een ver verleden de eerste cinema ooit in Eeklo. In 1912 draaide er de eerste film. 75 jaar later, in 1984, sloot de cinema de deuren. Later deed het oude gebouw nog dienst als jeugdhuis en fuifzaal.

Weer een echte cinema
Wie in een nostalgische bui is, kan dit weekend uitzonderlijk nog eens herinneringen gaan ophalen in cinema Astrid. Zondag tussen 10u en 18u gaat de cinema na al die jaren nog eens open, met verschillende activiteiten. In de grote filmzaal wordt de film ‘Vera Cruz’ gespeeld. Een bijhorende tentoonstelling en rondleiding vertellen het verhaal en de rijke geschiedenis van het gebouw.

Langst draaiende
Schepen Koen Loete: “Eeklo doet reeds voor de 34ste keer mee aan dit feest voor het onroerend erfgoed. Met cinema Astrid, de oudste en langst draaiende filmzaal van Eeklo (1908-1984) zal iedereen heerlijke herinneringen kunnen bovenhalen, aan de films die ze er zagen en met wie ze deze beleefden.”