woensdag 27 september
24°C
3 km

Code geel: afscheid van het mondmasker op school en in de winkel

Vanaf vandaag staat de coronabarometer op geel. Dat wil zeggen dat zo goed als alle coronamaatregelen wegvallen. Het mondmasker is alleen nog verplicht in de zorginstellingen en op het openbaar vervoer. Vooral in de scholen valt die regel in de smaak. En winkelen kan vanaf vandaag ook al zonder mondmasker.

In het Bernardustechnicum in Oudenaarde zie je tevreden gezichten. De leerlingen mochten vandaag hun mondmasker thuislaten. Een beslissing die op flink wat bijval kan rekenen, want de voorbije periode was zeker niet de leukste in de klas. De mondmaskers werden door flink wat jongeren als storend ervaren tijdens de les.  Toch zagen we vanmiddag nog enkele leerlingen met een masker. Dat komt omdat de school vroeg om een masker te dragen als je je niet zo goed voelt.

Winkelen zonder masker

Ook in de winkels zijn de mondmaskers zo goed als verdwenen.  We gingen vanmorgen eens kijken in Delhaize Lochristi. Daar gingen de mensen vlot de winkel binnen zonder hun mondmasker. De klanten zeggen dat ze blij zijn elkaars gezicht weer te kunnen zien.  Een praatje slaan in de winkel verloopt nu veel aangenamer. Maar ook in de winkel treffen we nog enkele mensen aan die een masker dragen. “Uit veiligheid” klinkt het bij deze mensen.