donderdag 7 december
5°C
0 km

Dan toch geen fusie in de Vlaamse Ardennen?

De grootste fusie van Vlaanderen zal wellicht niet kunnen doorgaan: er is geen draagvlak zijn bij de bevolking voor een fusie tussen Kruisem, Oudenaarde, Kluisbergen en Wortegem-Petegem. Dat blijkt uit de haalbaarheidsstudie die vandaag is gepubliceerd.

In oktober vorig jaar raakte bekend dat de burgemeesters van Oudenaarde, Kruisem, Kluisbergen en Wortegem-Petegem nauwer willen gaan samenwerken en onderzoeken of een fusie tussen de stad en drie gemeenten haalbaar is.

De burgemeesters lieten ook weten dat er een haalbaarheidsstudie zou worden opgestart, met een luik burgerparticipatie, om te bekijken of er wel voldoende draagvlak is bij alle inwoners.

Wat is de meerwaarde?
En daar wringt nu het schoentje. Er blijkt maar amper draagvlak te zijn bij de bevolking voor een fusie. Wat de meerwaarde is van een fusie, is voor de inwoners onduidelijk. En het hangt er ook vanaf welke visie de gemeentebesturen gaan volgen. Een grootschalige samenwerking zouden de inwoners dan weer beter zien zitten. Dat blijkt uit de haalbaarheidsstudie.

De studie liep van januari tot eind juni en is nu afgerond. Woensdag vindt een persconferentie plaats om de resultaten van het onderzoek toe te lichten, tot zo lang willen de vier burgemeesters niet reageren.

Ronse de dupe
Ook Ronse wacht in volle spanning af. “Wij vrezen dat onze stad nog meer geïsoleerd zal worden”, laat Tijl Rommelaere van Ontgrendel Ronse weten. Ronse is een faciliteitengemeente, en kan daardoor niet fuseren met andere steden of gemeenten. “Door het overwicht van één stad dreigen de andere omliggende steden en gemeenten in de schaduw te komen. Een dergelijk onevenwicht heeft een enorme ontwrichtende impact op de regio. De omliggende gemeenten kunnen dan worden gedegradeerd tot de parking van de Vlaamse Ardennen”, verduidelijkt Tijl Rommelaere.