dinsdag 5 maart
10°C
195 km

De 91-jarige Gerard stelt zijn zelfgemaakte kerststal tentoon

In woonzorgcentrum Ter Venne in Sint-Martens-Latem staat er een heel bijzondere kerststal. Een zelfgemaakte en dan nog door 1 van de bewoners van het woonzorgcentrum. Gerard De Ruytter maakte 30 jaar geleden een kerststal met bijhorende herberg en stallen. Het stond vroeger altijd bij hem thuis, maar sinds augustus woont hij met zijn vrouw in Ter Venne en nu kan iedereen zijn zelfgemaakte kerststal bewonderen.

Gerard De Ruytter : "Ik dacht zo bij mezelf: iedere kerststal die je altijd ziet is meestal een oude schuur of een oud kot waarvan de voorgevel afgebroken is om een opening te hebben om een kerststal in te maken. Er stonden ook altijd schaapjes bij en dan dacht ik: waarom niet meteen een schapenkooi maken als kerststal en zo is het begonnen. Ik heb dan die schapenkooi gemaakt en met kindje Jezus erin. Dan heb ik de boerderij er ook nog bijgemaakt met stallingen en woningen".

Alles, buiten de figuren, maakte Gerard zelf. Hij werkte alles tot in de puntjes af. 

Gerard De Ruytter: "Er staan ook meubels in. Er staat ook een open haard en dat is allemaal zelfgemaakt en hier dat tafeltje is allemaal getapt geweest en niet genageld zoals het vroeger gedaan werd. Hier staat dan het landbouwgerief en wagens, een slee, alles is zelfgemaakt he. Het kruiwagentje, het houtvuurtje, de houtstronken. En dan hier 't Ruyttersveld, dat heb ik gezien in Friesland en de kleuren van de boerderij komen ook uit Friesland. In Friesland waren er vroeger veel van die boerderijen in die kleuren met het teken op van Friesland en ik heb daar ook een boerderij gezien waar er opstond: 't Ruyttersveld en mijn naam is nu toevallig ook De Ruytter. Daar heb ik mijn inspiratie gehaald om het zo te maken".

De kerststal mag dan wel al 30 jaar oud zijn, alles is nog in perfecte staat. Gerard liet de strooien daken zelfs behandelen tegen ongedierte.De kerststal stond jaren bij hem thuis, maar nu staat hij voor het eerst in woonzorgcentrum Ter Venne waar hij samen met zijn vrouw woont. Hij is blij dat alle bewoners zijn bouwwerk nu kunnen bewonderen.