zaterdag 21 mei
20°C
5 km

De Minardschouwburg opent opnieuw na nieuwjaar

Natuurlijk is het niet voor alle theater- en concertzalen mogelijk om zo snel te schakelen. In de Minardschouwburg in Gent bijvoorbeeld stonden deze periode vier voorstellingen van Compagnie van de Leute geprogrammeerd. In principe zouden ze vanavond nog 1 voorstelling kunnen spelen, maar toen vorige week de beslissing viel om de cultuursector te sluiten, werd het decor afgebroken. Alles snel weer opbouwen gaat niet.

We zijn geen lichtschakelaar, je schakelt cultuur niet zomaar aan en uit zegt Nathalie De Neve van de Minardschouwburg. Het is  nu aan de artiesten zelf om te beslissen of ze hun geplande producties laten doorgaan. Eén artiest heeft al afgezegd, omdat het niet meer haalbaar is om voldoende te repeteren en alle muzikanten samen te krijgen. De andere producties in de Minard gaan voorlopig wel door.

Nathalie De Neve, directeur Minardschouwburg : "Januari wordt een overgangsmaand, maar ik ben vooral blij, voor Minard, dat februari, maart, april, dat dat gered is. Dat die artiesten allemaal kunnen komen spelen. En ik spreek voor mezelf, andere cultuurhuizen zijn eerder moeten stoppen door die 200-grens. In Minard is die 200 verteerbaar. De artiest haalt er voldoende voldoening maar ook centen uit om voor 200 te spelen. Dat is lang niet zo voor veel andere producties".

De Gentse cultuursector pleit ervoor om opnieuw volgens capaciteit van de zaal te werken. Hoe groter de zaal, hoe meer bezoekers. Voor de Minard zou het weinig verschil maken, voor Vooruit of de Opera des te meer.