"De straat op" vanaf vrijdag in Huis van Allijn

In het Huis van Alijn in Gent opent vrijdag een nieuwe tentoonstelling de deuren, `De straat op`. Een expositie over straatprotesten, stoeten en optochten en processies. En da`s een fenomeen dat van alle tijden is, zo blijkt uit heel wat beeldmateriaal dat in het Huis van Alijn te zien is. 

We komen met z`n allen al decennialang op straat, om onze boosheid uit te drukken, onze bezorgdheden te delen, of gewoonweg om feest te vieren. De straat heeft een merkwaardige aantrekkingskracht, we delen er ons verdriet met elkaar of we gaan er samen total loss. In het Huis van Alijn in Gent opent vrijdag een nieuwe tentoonstelling die dieper ingaat op de vraag waarom we zo graag op straat komen.

Collectie reuzen 

Tijdens zo`n betoging, een optocht of een stoet wordt er ook heel wat materiaal meegezeuld, zoals vlaggen en pamfletten maar ook reuzen bijvoorbeeld. Het Huis van Alijn kon een aantal mooie exemplaren op de kop tikken die jarenlang meeliepen in een stoet, of het vandaag zelfs nog steeds doen.

Eva Dierckx, Huis van Allijn:  "die reuzen hebben vaak ook een eigen leven, die worden geboren, krijgen kindjes of trouwen, die hebben dus heel vaak een persoonlijkheid, ook de reuzendragers dragen die poppen niet zomaar maar ze dansen er ook mee, steken er hun eigen danspassen in, zodat die reuzen eigenlijk ook een eigen persoonlijkheid krijgen".

Het Huis van Alijn staat erom bekend om heel vaak in het verleden van de Gentenaars te graven, en dat maakt deze tentoonstelling ` De straat op` ietwat a-typisch voor het Huis. Want ook vandaag trekken we nog heel vaak de straat op, om te protesteren en te manifesteren.