De vaccinatiecentra openen opnieuw de deuren

De vaccinatiecentra zijn weer aan het werk. Vanaf vandaag is de campagne gestart om de  vierde herfstbooster te halen. Iedereen tussen 18 en 65 zal worden uitgenodigd. De Gentse schepen van Gezondheid en Zorg Rudy Coddens (Vooruit) gaf meteen het goede voorbeeld.

In eerste instantie komen de mensen aan bod die het meeste kans hebben om ziek te worden.  Het gaat over  personen die ouder zijn dan 65, maar ook de 80-plussers die reeds een tweede boosterprik gekregen hebben. Daarnaast krijgen ook de mensen met een verzwakt afweersysteem en medewerkers uit de zorg na al een uitnodiging in de bus.

Geen verplichting

Iedereen is vrij om al dan niet in te gaan op de uitnodiging voor het vaccin. De artsen waarschuwen wel dat de coronavaccins snel hun werkzaamheid verliezen. Ook de boosterprikken hebben maar een bepaalde tijd van bescherming. En juist daarom is het interessant om een boosterprik te overwegen, want het virus is nog niet weg. Het doel is om alle risicogroepen al voor eind september te hebben gevaccineerd, de rest volgt tegen 1 november. Iedereen zal dus in september of de eerste helft van oktober worden uitgenodigd. Er wordt gevaccineerd met de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna, die aangepast zijn aan de omikronvariant van het coronavirus.