dinsdag 5 maart
10°C
117 km

Deelautosysteem Vlaamse Ardennen is een groot succes

Het autodeelsysteem van intercommunale SOLVA en Valckenier Share is een succes. Sinds 2020 kan je in 15 gemeenten in de Vlaamse Ardennen een van de 28 elektrische deelwagens ontlenen. Veel mensen ontdekten de voordelen van autodelen en daarom krijgt de samenwerking nu ook een vervolg, zodat de inwoners ook de komende jaren verder gebruik kunnen maken van de deelwagens. 

Bert De Somviele maakt af en toe gebruik van een deelwagen. Meer dan 30 jaar had hij een eigen wagen, maar een paar maanden geleden besliste hij om zijn wagen definitief aan de kant te schuiven. "Wat natuurlijk een uitdaging is want je moet een aantal veranderingen doen, maar ik zie op dit moment toch voornamelijk voordelen. Uiteraard heb je de klimaatimpact, je gaat op een heel andere manier je transport gaan organiseren. Maar ook financieel is het interessant. Tot vorig jaar kostte mijn wagen me ongeveer 6000 euro per jaar. Vandaag ben ik veel goedkoper uit met fiets, deelwagen en met het openbaar vervoer en bovendien is het een pak gezonder voor mij.", zegt Bert De Somviele.


Voor Bert en alle andere gebruikers is er dan ook goed nieuws, want ook de komende jaren blijven de deelwagens beschikbaar in de 15 deelnemende gemeenten. Voor onze regio gaat het naast Lierde, ook om Brakel, Kluisbergen, Maarkedal, Oosterzele en Ronse. Het was voor intercommunale SOLVA toch wat afwachten of het autodeelsysteem zou aanslaan. In steden zijn deelwagens al goed gekend, maar in een meer landelijke regio zoals de Vlaamse Ardennen is het nog vrij nieuw. In Lierde is het gemeentebestuur tevreden met het gebruik van de deelwagens.
"Het succes is natuurlijk te danken aan het feit dat ook ons gemeentepersoneel gebruik maakt van de deelwagens. Ons wagenpark was eigenlijk net aan vervanging toe en dan vonden we het toch een goede kans om in te tekenen op dit project en dat maakt dat we toch wel grote gebruikers zijn. Maar niet alleen dat, ook de privéritten groeien en daar zijn we ook heel blij mee.", zegt Katelijne Scheirlinckx, schepen van Mobiliteit in Lierde.