vrijdag 19 april
11°C
98 km

Deinse leerkrachten én ondernemers trekken aan de alarmbel: "praktijkuren schrappen heeft gevolgen op werkvloer"

Enkele Deinse ondernemers en de technische leerkrachten van het VTI Deinze maken zich zorgen. Vanaf volgend schooljaar gaat het Vlaamse onderwijs moderniseren. Dat betekent dat er minder uren naar praktijkvakken gaan en meer uren naar Algemene Vorming. Een hervorming die een negatieve impact zal hebben op de werkvloer, vinden ze in Deinze.

Onderwijs Vlaanderen voert vanaf volgend school jaar een belangrijke hervorming in. Zo zullen de praktijkvakken het met 25% minder uren moeten doen. De uren die vrijkomen gaan naar vakken Algemene Vorming, zoals wiskunde, talen enzovoort. Zo wil het ministerie van Onderwijs het percentage jongeren dat afstudeert opkrikken. 

"Arbeidsmarkt kreunt onder tekorten goed opgeleide vakmensen"
Maar dat is niet naar de zin van heel wat leerkrachten en ondernemers in Deinze: "De arbeidsmarkt kreunt onder tekorten van goed opgeleide technische vakmensen" zegt Technisch adviseur van het VTI Deinze, Lieven Tack. "Als ik zie hoe het grootste deel van onze afgestudeerden al jaren, decennia zelfs, goed meedraaien in het werkcircuit. De ondernemingswereld vraagt zelfs nog meer langere stageperiodes en vooral praktijkuren waar de basis gelegd wordt voor de arbeidsmarkt."