donderdag 7 december
5°C
0 km

Deinze plaatst deze winter geen schaatspiste

De stijgende energieprijzen beheersen het nieuws deze dagen, en dat is in Oost-Vlaanderen niet anders. Zo heeft de stad Deinze beslist dat er dit jaar geen ijspret zal zijn op het Sint-Poppoplein. De stad schrapt de ijspiste die in december zou geinstalleerd worden. De torenhoge energieprijzen liggen aan de basis van de beslissing, zegt de stad. 

Geen rondjes tollen op de schaatspiste in Deinze deze winter. Het stadsbestuur heeft beslist om de ijspiste te schrappen uit het feestprogramma tijdens de Deinzse winterfeesten. Met de huidige torenhoge energieprijzen is een schaatspiste niet verantwoord, zegt schepen van Feestelijkheden Bruno Dhaenens.

Bruno Dhaenens (Open Deinze), schepen van Feestelijkheden Deinze : "we staan er bij stil dat het zeer jammer is voor de stad Deinze, niet dat een stad dat niet aankan, dat is een energiekost van 6000 euro dat is geen probleem, maar het is eigenlijk een symbolische actie naar de mensen die energiearmoede hebben in onze stad, die moeite hebben om de rekening te betalen, gaan we die beslissing nemen om geen ijspiste te installeren".

Waardig alternatief 

Een drastische beslissing om de stijgende energiekosten van de stad te temperen, maar dus ook een emotionele beslissing, want de energiekost van de schaatspiste in Deinze zou met de huidige energieprijzen al rond de 10.000 euro draaien, en dat zou een doorn in het oog zijn van de inwoners die de energiefactuur maar moeilijk kunnen betalen. Toch heeft iedereen recht op plezier tijdens de eindejaarsperiode, en dus is Deinze op zoek naar een volwaardig alternatief. Een rodelbaan of winterdorp zijn mogelijkheden. Daar is minder energie voor nodig.