Dia de Los Muertos in De Centrale

Elk jaar rond allerheiligen viert De Centrale in Gent "Dia de los Muertos (Mwertos)". DAT is de Mexicaanse Dag van de Doden. In Mexico leren de mensen om geen angst van de dood te hebben, maar te genieten van elk moment. Vandaar dat er tijdens die dag volop muziek en sfeer is. De overledenen worden daar niet herdacht, maar er wordt wel met hen gefeest. Dia de los Muertos is een co-productie van De Centrale EN Run Bookings en werd dinsdag voor de 8e keer georganiseerd. 

Muziek en kleurrijke mensen, taferelen die je ook in Mexico ziet op de begraafplaatsen. Het Feest met de doden is een gebruik die al enige duizenden jaren oud is. Toen stond rouwen om de doden gelijk aan geen respect hebben voor de dierbaren. De doden bleven als het ware deel uitmaken van de samenleving. En de mensen die ze vierden waren er vast van overtuigd dat ze tijdelijk terug op aarde kwamen. 

Marcela Narvaez Dávila, Run Bookings : "Voor ons zijn de mensen die al weg zijn, niet echt weg. En wat we doen bij Dia de los Muertos is niet alleen een herdenking. Wij zetten thuis een altaar met hun favoriete eten en hun favoriete drank. Want ons geloof zegt dat zij niet echt weggegaan zijn, zij komen altijd terug en zij willen drinken, eten, zich thuis voelen en daarom maken wij het altaar. En de Mexicanen in Mexico gaan naar de begraafplaatsen met muziek, met eten, met lichten met kaarsen en die blijven daar de hele avond omdat ze bij de mensen die al weg zijn willen blijven". 

Er is drank en er zijn taco's en de Mariachi's of live bands spelen de traditionele volksmuziek. Iedereen geniet en denkt tussendoor wel eens aan een dierbare. Maar de dood wordt hier dus niet als iets droevigs gezien, het is gewoon één gebeurtenis in het leven. En die gewoontes willen de initiatiefnemers ook overbrengen naar de Belgen in het gezelschap.