Drongen is boos om ingekorte dienstverlening bus 18

In Drongen bij Gent zijn buurtbewoners niet te spreken over de nieuwe route van buslijn 18. Die buslijn is sinds vandaag ingekort, waardoor een hele lus langs onder andere het kerkhof en de ingang van de Vinderhoutse bossen niet meer bediend wordt. Volgens de Lijn was de doorstroming van de oude route niet efficiënt genoeg, maar de bewoners zeggen nu dat hele buurten van het openbaar vervoer worden afgesneden en dat de bestaande haltes niet veilig zijn. 

De route van bus 18 wordt rechtgetrokken door de Antoon Catriestraat, en daardoor valt de hele lus langs het kerhof weg. Onaanvaardbaar, vinden buurtbewoners. Het zorgt ervoor dat mensen nu soms kilometers moeten stappen voor ze een bushalte tegenkomen, en dat langs drukke straten zonder aangelegde voetpaden. 

Rik Verschueren, buurtbewoner: "De eindhalte ligt dus niet meer hier, wat betekent dat mensen uit de woonwijken hierachter naar een bushalte moeten wandelen die veel verder langs deze smalle gevaarlijke straat is. Bijvorbeeld schoolkinderen die naar de bus gaan 's morgens. Ik zou mijn kinderen niet langs deze weg laten wandelen". 

Vooral Luchteren is de dupe van het nieuwe routeplan. Die buurt wordt volledig afgesloten van het openbaar vervoer, klinkt het. De communicatie van De Lijn laat ook te wensen over.  

Rik Verschueren: "Een week voor de afschaffing van de haltes zijn er bordjes verschenen, met "deze halte wordt niet meer bediend". Maar communicatie is er amper en zelfs op dit moment is er geen overeenstemming tussen wat je op de website van De Lijn vindt en wat er aan de haltes geafficheerd is. Het is chaotisch verlopen".

De Lijn reageert dat de nieuwe route nodig was, omdat er op de oude route zo veel vertragingen waren door werken en drukte, dat de haltes niet meer efficiënt bediend werden. Ook werden sommige haltes, zoals die aan het kerkhof, erg weinig gebruikt. Op termijn zouden enkele van de geschrapte haltes Belbushaltes worden, zegt De Lijn. Maar daar zijn de actievoerders het niet mee eens.