woensdag 27 september
24°C
2 km

Droogte speelt North Sea Port parten

North Sea Port wil dat de schepen minder zwaar geladen de haven in en uitvaren. Door de aanhoudende droogte is de waterstand van het kanaal Gent-Terneuzen te laag en moet de diepgang van de schepen daarom beperkt worden.

Normaal gezien varen grote zeeschepen en binnenvaartschepen onophoudelijk af en aan. Maar door de aanhoudende droogte is het waterpeil van het kanaal Gent-Terneuzen stevig gezakt. En dus moet North Sea Port enkele maatregelen nemen. Zo wordt de diepgang van de schepen beperkt met 15 centimeter.

Minder water naar zee
Ook de sluizen van Terneuzen en Evergem gaan minder vaak open per dag, zodat er minder water naar de zee loopt. Hierdoor lopen ook de wachttijden voor het binnenvaartverkeer op.

De maatregel moet ervoor zorgen dat er minder water naar de zee stroomt via de Westerschelde als er laagwater is. En dat betekent dus ook dat de grote zeeschepen even moeten wachten vooraleer ze North Sea Port kunnen in of uitvaren. Schepen die te zwaar geladen zijn, en dieper in het water liggen dan 12.35 meter, die moeten hun vracht overladen in duwbakken. 

Wachtrijen
Ook aan het sluizencomplex in Evergem geldt dezelfde maatregel, ook daar gaan de sluisdeuren per dag maar heel even open. En dat zorgt vooral voor het binnenvaartverkeer voor wachtrijen. De beperkte diepgang van de schepen en de gesloten sluisdeuren blijven van kracht zolang de droogte aanhoudt.