DUOday brengt 300 werkzoekenden naar 200 bedrijven

Werkzoekenden met een beperking of gezondheidsprobleem extra kansen geven op de arbeidsmarkt, dat is het doel van DUOday. Vandaag gaan 300 werkzoekenden een duo vormen met een werknemer in een bedrijf en krijgt hij de tijd en ruimte om zijn talenten te tonen. In Oost-Vlaanderen zijn er maar liefst 50 duo’s gevormd.

Jan Sandele vormt vandaag een duo met Gregory Leurs. Gregory werkt voor Dwarsligger in Melle, een zelfvoorzienende vzw. Ze kweken er voedsel en gebruiken alternatieve manier om te wonen, zonder dat het geld hoeft te kosten. De vzw is twee jaar geleden opgestart en zoekt  nog veel helpende handen, misschien wel die van Jan. Hij draait vandaag een dagje mee.

30% lagere werkzaamheidsgraad
Het is ondertussen al de 11de editie van DUOday, een initiatief dat komt overgewaaid uit Ierland. Dit jaar nemen meer dan 300 werkzoekenden en 200 bedrijven deel. En de actie is nodig, zegt Wannes Marivoet, de coördinator van DUOday. “Ondanks de krapte op de arbeidsmarkt is de werkzaamheidsgraad van mensen met een beperking of gezondheidsproblemen nog steeds 30% lager dan de gemiddelde Vlaamse beroepsactieve bevolking.”

Mentaliteitsverandering
Met DUOday hoopt de organisatie ook de mindset van werkgevers te veranderen. “Elkaar leren kennen, is de eerste stap,” klinkt het. “Werkgevers maken niet alleen kennis met de – vaak verborgen – competenties van de werkzoekenden, maar ook met de ondersteunings- en aanwervingsmogelijkheden,” vertelt Marivoet.