zaterdag 20 april
10°C
30 km

Eeklo doet mee aan Vlaams kampioenschap Tegelwippen

Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. U heeft er wellicht nog nooit van gehoord, maar het bestaat en het is vandaag begonnen in tal van Vlaamse steden en gemeenten, waaronder ook in Eeklo. `t Is de bedoeling om zoveel mogelijk beton en asfalt weg te halen en te vervangen door gras, bloemen of planten. Door te ontharden bereiden steden en gemeenten zich beter voor op een veranderd klimaat. Het Eeklose stadsbestuur gaf vanmorgen de aftrap van het Vlaams Kampioenschap Tegelwipppen, door een stuk betegeld terras aan het Stadskantoor weg te halen.

Eeklo wil dé Vlaamse Kampioen Tegelwippen worden en het goede voorbeeld werd vanmorgen gegeven door de burgemeester en schepenen. Zij lieten zich al eens goed gaan om dit geplaveide strookje aan het stadskantoor te ontharden en te vervangen door gras. Het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen werd vandaag afgetrapt in verschillende steden en gemeenten. En het woord zegt het zelf, tis de bedoeling om zoveel mogelijk tegels, asfalt of beton weg te halen en te vervangen door natuurlijke materialen. 

Filip Smet (CD&V), schepen van Groenbeleid en Biodiversiteit Eeklo: "En zo ook meer ruimte te maken voor waterinfiltratie, meer plantjes te kunnen zetten, bloemen, en eigenlijk zo ook de biodiversiteit ten goede te komen. Maar ook om de opwarming tegen te gaan want heel veel van die stenen houden toch wel de warmte vast en dat willen we dan toch weer tegengaan, en dat is een Vlaams Kampioenschap. Wij worden echt door andere steden en gemeenten uitgedaagd, competitie te vormen en wij roepen ook onze inwoners op om mee te doen, en wij wilden de start daarvan met het college ook ludiek inzetten en zelf ook al een aantal tegels te wippen bij ons aan het stadskantoor".

Eeklo wil zich dit jaar dan ook een klimaatrobuuste stad kunnen noemen en zich zo voorbereiden op de gevolgen van de klimaatsverandering. Minder verharding en meer beplanting zorgt ervoor dat het op warme zomerdagen koeler aanvoelt in de stad, en door grote betonstroken weg te halen en te vervangen door gras kan het regenwater ook beter infiltreren in de bodem waardoor er minder wateroverlast is. Het vlaams kampioenschap loopt nog tot 31 oktober en in die tijd breken veel steden en gemeenten hun tegels uit en vervangen die door meer groen.