vrijdag 31 maart
11°C
0 km

Eeklo trekt streep door plannen ondergrondse garage

In Eeklo komt er dan toch geen ondergrondse parking aan de Markt. Dat was eerst wel de bedoeling, maar omdat de kosten te hoog zouden oplopen is het plan afgevoerd. De stad zal op andere plaatsen in het centrum wel extra parkeergelegenheid voorzien en zal ook de Markt grondig herinrichten. Daarvoor liggen drie voorstellen op tafel en de Eeklonaren mogen mee beslissen wat het wordt.

De stad wou de ondergrondse centrumparking bouwen naast de oude Paterskerk, als deel van een nieuw bouwproject. Maar de kostprijs valt te duur uit en dus wordt het plan afgevoerd.

Marc Windeey (SMS), schepen van Openbare Werken Eeklo:  "Uiteindelijk zijn we onlangs tot de vaststelling gekomen dat de investering die we daarin moeten doen danig hoog is dat het moeilijk inpasbaar is in het budget. Het budget waar we mee bezig zijn en dat zoals elke gemeente en stqad zwaar gehypothekeerd wordt door de energiekosten en de kosten van het personeel.

Grote vergissing

Bij de oppositie kan de beslissing van het schepencollege op weinig begrip rekenen. Nicole De Munter, voorzitter van de gemeenteraad, noemt het schrappen van de ondergrondse parking een grote vergissing. Volgens haar partijgenoot en voormalig schepen Christophe De Waele is het zelfs de vergissing van de eeuw.

Christophe De Waele (Open Vld), gemeenteraadslid Eeklo: "Open VLD is verbolgen dat verbolgen dat een dossier dat in de gemeenteraad reeds goedgekeurd is, en waarvoor het licht op groen gezet is, nu alleen door het schepencollege eenzijdig gestopt wordt. Dat is ongezien in Eeklo. Wij denken dat hier na jaren vechten voor de ring en noem maar op. Er zijn veel kansen die Eeklo gemist heeft en dit is 1 van de kansen die we zeker niet zouden mogen missen om Eeklo in de toekomst ook aantrekkelijk te maken".

Markt autovrij

Het stadsbestuur wil de markt na de zomer van 2023 autovrij maken. Het moet een groene, warme ontmoetingsplaats worden voor de Eeklonaars. Voor het verlies van een 30tal parkeerplaatsen komen er alternatieven. De stad denkt aan de oude rijkswachtkazerne, de Zuidkaai en het Jan Frans Willemsplein.