donderdag 25 februari
12°C
10 km

Eerste nieuwjaarsspeech van Egbert Lachaert

Egbert Lachaert heeft er zijn eerste nieuwjaarsspeech als voorzitter van Open Vld opzitten. De eerste schepen van Merelbeke had die op voorhand opgenomen, want door corona gaan de nieuwjaarsrecepties tegenwoordig allemaal online door. 

Lachaert had het uiteraard over het coronajaar 2020. En over onze vrijheid die we vorig jaar moesten afgeven. Maar de liberale voorzitter was wel positief over het werk dat ondermeer zijn partij had gedaan om ons land weer een regering te geven. Het feit dat de premier ook een Vlaamse liberaal is maakt hem fier. Vandaar dat Lachaert positief vooruitblikt op 2021. Het jaar waarin zijn partij de 175e verjaardag viert. 

Kritiek van de oppositie 

Er kwam kritiek vanop de oppositiebanken over de wijze waarop Open Vld de receptie had aangepakt. Er werd een tv-studio gebouwd, inclusief een muzikale act. Eline De Munck was gastvrouw en zij deelde op sociale media een selfie met de voorzitter en premier De Croo. En dat was volgens sommigen niet coronaproof. De social distancing zou niet gerespecteerd zijn. Ongehoord voor een premier die ons allemaal vraagt om inspanningen te doen. Voorzitter Lachaert weerlegt de kritiek in een persbericht. 

Egbart Lachaert:  We hebben ons gehouden aan de strikte veiligheidsmaatregelen. Er was minstens 1,5 meter afstand tijdens het studiogesprek. De band stond opgesteld in een andere ruimte. Ik begrijp dat de foto een verkeerd beeld geeft vanuit dat perspectief. Het lijkt alsof we dicht bij elkaar zitten, wat zo niet is. Er was minstens 1,5m afstand.’