Eerste steen van een "nieuw" UZ Gent

Het UZ Gent zal de komende jaren een volledige transformatie ondergaan. Het UZ wil het ziekenhuis van de toekomst worden en wil zowel op Europees als op wereldniveau een van de voortrekkers zijn van de gezondheidszorg. Er komt een nieuw centraal ziekenhuis met daarrond nog een aantal andere nieuwbouwprojecten. Het startschot voor de werken is vandaag gegeven. 

Met een eerste symbolische spadesteek wordt het startschot gegeven voor de werken op de site van het UZ Gent. Op deze plaats vlakbij het K12-gebouw komt een nieuwbouw van 60 meter hoog met 12 verdiepingen.

Eric Mortier - gedelegeerd bestuurder UZ Gent: "De onderste verdiepingen gaan dienen voor klinische functies omdat een aantal mensen moeten verhuizen omdat een aantal gebouwen waar ze nu zitten, worden afgebroken. Wanneer ze een nieuwe bestemming krijgen, gaan de onderste verdiepingen dezelfde bestemming krijgen als de bovenste zijnde wetenschappelijk onderzoek. Daar zit de ambitie om naast een Nobel I, ook een Nobel II en misschien zelfs nog een Nobel III te zetten als ontwikkeling voor wetenschappelijk onderzoek en onderwijs".

Nobel I kadert in een masterplan. Het UZ Gent zal de komende jaren heel wat veranderen. De parkeertoren gaat tegen de vlakte en er komt een nieuw centraal gebouw in de plaats met een ondergrondse parking voor bezoekers. De werken daarvoor starten volgend jaar, tegen 2029 moet het nieuwe ziekenhuis klaar zijn. Daarnaast wordt er dit najaar ook een nieuwe parkeertoren gebouwd voor het personeel. Die komt vlakbij de rotonde aan de E17 en zal plaats bieden aan 1800 voertuigen. De ambitie van het UZ Gent is duidelijk. In Europa en bij uitbreiding de rest van de wereld willen ze een grote rol spelen.