zaterdag 20 april
10°C
40 km

Eerste zij-instromers onderwijs aan de slag

Om het nijpende lerarentekort in de scholen aan te pakken, zijn het Gentse gemeenschapsonderwijs en VDAB gestart met een project waarbij ze zij-instromers vanuit de privésector naar het onderwijs willen brengen. Na een spoedcurus begonnen de eerste cursisten deze week aan hun nieuwe job als lesgever.

Na een carrière van 15 jaar als logistiek medewerker bij Volvo Trucks in Gent staat Bart Verhé opnieuw voor de klas, in het Einstein Atheneum in Evergem. Sinds deze week geeft hij er vier uur les in Cats, een bundeling van artistieke en technische vakken. Bart Verhé is een van de eerste cursisten van het INTRO-project die na een intense training bij VDAB en een aantal lessen bij het Gentse gemeenschapsonderwijs in het onderwijs is gestapt. 

"Grote stap"
"Ik heb 15 jaar geleden voor de klas gestaan", zegt Verhé, die van opleiding regent Wetenschappen en Plastische Kunst is. "Er is ondertussen een onderwijshervorming geweest, ook veel nieuw materiaal en nieuwe media, en dat was voor mij toch wel een grote stap om terug naar het onderwijs te komen. Daarom is INTRO zo belangrijk, omdat we daar begeleiding in kregen."

Creatieve geesten uit privésector halen
In totaal werden er de voorbije maanden zes zogenaamde zij-instromers opgeleid in het INTRO-project. Het Gentse gemeenschapsonderwijs en VDAB willen op die manier het nijpende lerarentekort in de scholen aanpakken. Want nu is er geen buffer wanneer er een leerkracht ziek valt. Door zoveel mogelijk creatieve geesten uit de privésector naar het onderwijs te halen, kan dat lerarentekort beetje bij beetje opgevuld geraken. 

Nieuwe kandidaturen
Bnnenkort komt er al een nieuwe editie van het INTRO-project. Wie werkzoekende is en een pedagogisch diploma op zak heeft, kan zich kandidaat stellen om vier maanden lang begeleid te worden naar een job in het onderwijs. "Wij zoeken vooral mensen met een pedagogisch diploma die nu niet in het onderwijs staan, maar die wel gemotiveerd zijn om dat terug op te zoeken", zegt Katrien Goossens, pedagogische begeleider van GO! Scholengroep Gent.