woensdag 21 februari
10°C
12 km

Eerstesteenlegging De Felix: nieuwe ontmoetingsplek in Gentbrugge moet eind 2023 klaar zijn

In Gentbrugge is vanmorgen de eerste steen gelegd van het vernieuwde dienstencentrum. De Felix, zoals het gebouw zal heten, zal onderdak bieden aan loketten van de Dienst Burgerzaken, maar ook aan enkele scholen, een wijkbibliotheek én het politiecommissariaat van Gentbrugge.

Tegen het najaar van 2023 moet het vernieuwde dienstencentrum, wat een echte ontmoetingsplek moet worden, af zijn. De Felix wordt de nieuwe thuis van de enkele stadsloketten, maar ook van de Academie voor Muziek, Woord en Dans De Kunstbrug, enkele publieke werkplekken en de lagere afdeling van freinetschool 't Groen Drieske. Er komt ook een wijkbib met leescafé en ook het politiecommissariaat van Gentbrugge vindt er onderdak. De ruimtes van het nieuwe gebouw kunnen ook gebruikt worden voor buurtactiviteiten. 

Groendak en warmtepomp
Zoals veel nieuwe gebouwen, wordt ook De Felix een duurzaam gebouw. Het water van de platte daken wordt gebruikt voor de toiletten, er komt een groendak en er worden zoveel mogelijk zonnepanelen gelegd. Een warmtepomp zorgt voor verwarming op koude dagen en passieve koeling op warme dagen. Rondom het gebouw komen er openbare toiletten, een infopunt over de Gentbrugse Meersen en fietsstallingen. 

Ontmoetingsplek
Er komen ook meerdere toegangen in het gebouw die allemaal uitgeven op de agora, een open ruimte op het gelijkvloers. "Kinderen zullen in de Felix leren rekenen, schrijven en dansen", zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). "Om dan net voor hun generale repetitie nog snel enkele boeken te ontlenen en te zwaaien naar hun ouders die na het vernieuwen van hun identiteitskaart afgesproken hebben met vrienden om samen te sporten. De Felix wordt hét kloppend hart van de buurt, waar jong en oud zich thuis voelen." De naam 'De Felix' verwijst naar de architect van het gebouw, Paul Felix.